Pita sa čvarcima

Šta je čvarak? Svi znamo da je to proizvod koji nastaje u periodu svinjokolja – ono hrskavo, ukusno i pikantno na čiji vam pomen krene voda na usta! Čvarke mogu da jedem kao čips, iz fišeka, uz dodatak malo sira. Uvek – to mi nema ni sezonu ni propisani obrok.

Neki duhoviti ljudi su za čvarak rekli da je bombona od svinje, a u prenesenom značenju to može da bude i oznaka činova na epoleti ili neko ko je buckast, a meni je često i uzrečica – skupio se kao čvarak.

Čvarak se pravi tako što se svinjsko salo iseče na kockice od 2cm, pa se dugo i predano meša u kazanu na vatri, sve dok otopljena mast ne prestane da se peni, a čvarci dobiju zlatnu boju. Onda se to procedi i razdvoji, pa se dobijaju dva vrhunska proizvoda – mast i čvarci. Može se dodati mleko, kako bi boja čvaraka postala karamel-zlatna (to je ujedno i odgovor na mnoga pitanja koja su mi prijatelji postavljali – šta znači ono što piše na pakovanju u radnji – hrono-čvarci? Čvarci bez mleka) Na ovaj način se dobijaju oni klasični, hrskavi čvarci, oblika više ili manje pravilnih kockica.

Postoji i druga vrsta – duvan čvarci. To su oni končasti, suvkasti, koji izgledom podsećaju na iseckane suve listove duvana. Oni se prave tako što se tokom topljenja prošaranog sala i slanine cedi masnoća, pa se čvarci vraćaju na dalje prženje do sledećeg ceđenja; postupak se ponavlja sve dok suvi proizvod ne bude toliko suv da nema šta da se iscedi. U toj fazi se protrlja među rukama, kako bi se napravio karakterističan vlaknasti oblik.

Ranije sam bežala od duvan čvaraka i bila sam u timu za klasične čvarke. Sada sam pametnija: ispekla bih običnu pogaču, stavila pred sebe sir i kisele krastavce i parčadima hleba bih odvajala po malo duvan čvaraka i time se sladila. Dok ima ispred mene.

Dešava li vam se da vam se čvarci vuku po frižideru? Ne brinite, svima se desi. Kupite za neko posluženje, pa zaboravite ili utolite želju pred kraj pakovanja, pa se onda neka mala količina povlači na najdonjoj polici, skroz pozadi (to je tamni vilajet mog frižidera) Tada je vreme za pogačice sa čvarcima ili da pospete po pekarskom krompiru, da ga zamirišete i izdignete. Ili da kao i ja, maznete recept za pitu sa čvarcima od naše Jeke, odnosno sa njenog instagram profila, jer je izuzetna. I pita i Jeka.

To je jedna od onih pita tipa projare: svi sastojci se umešaju, smesa se izlije u pleh i ispeče. Dosta davno sam je pravila, u nekoj hladnijoj sezoni, ali s obzirom na ovu kišu koja se ne šali – nije naodmet imati pri ruci jedan ovakav recept koji dušu greje. Sledeći put ću samo staviti manje heljdinog brašna u korist integralnog speltinog: iako sam taze heljdoljubac, ipak mi se ovde prilično osetilo, pa da ne izazivam tu krhku ljubav….

Pita sa čvarcima

22.06.2020.

By:

Ingredients
 • 2 jajeta
 • 1 čaša kiselog mleka
 • 150g izdrobljenog sira
 • 100g integralnog brašna (npr. speltinog)
 • 70g heljdinog brašna
 • 1 kašičica praška za pecivo
 • 1/3 kašičice soli
 • biber
 • 100g mlevenih ili sitno seckanih čvaraka
Directions
 • Step 1 Umutiti jaja sa kiselim mlekom, pa dodati izdrobljeni sir.
 • Step 2 U smesu dodati obe vrste brašna, izmešane sa praškom za pecivo, solju, biberom i mlevenim čvarcima. Izmešati smesu dok ne postane jednolična. Probati, pa eventualno dosoliti po ukusu.
 • Step 3 Pripremljenu smesu izliti u pleh približnih dimenzija 20x30cm ili sličan postavljen papirom za pečenje.
 • Step 4 Peći u unapred zagrejanoj rerni na 180 stepeni 25-30 minuta.
 • Step 5 Malo prohladiti i seći na parčad željene veličine.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s