Kokos poljupci / Coconut macaroons

(please scroll down for recipe in English)
Imate li klima-uređaj u stanu? Koliko puta dnevno tokom ovakvih vrućina pomislite – kako li smo ranije živeli bez te sprave? Koliko puta to i izgovorite?

Ne tako davno rashladne uređaje je imao tek poneki dom. Bilo je vruće, naravno da jeste, ali ni izdaleka ovako. Tada je neki dan temperatura dosezala četrdeset stepeni, čavke prozevaju, ali to traje dan ili dva, svi se žale, uhću i puhću, mesecima se priča o tome i to je to. Sada? Ume nedeljama da traje tako nesnosna vrućina, koja pojačana vlagom karakterističnom za Beograd i ove krajeve uopšte, da subjektivni osećaj još ko zna koliko stepeni više. Tokom visokog plusa sam kao pijana kokoš: sve mi je teško, ne mogu da se krećem, ne mogu da dišem, ne znam šta pričam, vrti mi se u glavi, ma sve mi je. Doduše, ništa meni ne bude ni gore ni bolje nego drugima, ali svakome svoja muka najveća. 
Srećom, gospodin Carrier, večna mu slava, je izmislio uređaje za hlađenje (ili kako je Luka govorio kada je bio mali – klimav uređaj). Savršenost tog pronalaska ne razumeju oni koji žive u starim kućama i zidovima od po pola metra, gde dvadeset u plusu ne pređe ni o svetom Iliji. Meni u normalnom stanu, a dobro izolovanom potkrovlju hlađenje ranije nije bilo potrebno do pred kraj jula, ali se ili klima drastično pogoršala unazad par godina ili sam postala matora i razmažena, tek reagujem paljenjem klima uređaja već krajem juna. 
Naročito sam svemu i svima zahvalna na uređaju za rashlađivanje kada dođemo na temu kuhinje. Od kako imam ugrađenu klimu, ništa nije ni problem ni teško. Pečenje palačinki? Džemovi? Jela iz rerne? Ma sve može. Naročito ovi kokos-kolačići? Beli i pufnasti me začudo podsećaju na fini pesak dalekih plaža, a ne na pahulje i planinske vrhove. Spolja su čvrsti i blago hrskavi, unutra mekani, traže da se žvaću i prijatno se lepe za zube. Još kako mirišu na kokos, ja odmah pomislim na neko sredstvo za sunčanje i izležavanje na plaži, u senci neke palme. E, šipak! Klima uključena, uperena ka šporetu bi bilo idealno, par poteza pripreme i pečenje u rerni, pa i bez plaže i svega što uz to ide uživajte u ovim finim kolačima. Ili ste srećni pa vam je i plaža i slatkiš pri ruci? Blago vama….
Kokos-poljupci
4 belanca
150g šećera
1 vanilin šećer
200g kokosa
50g brašna
Umutiti čvrst sneg od belanaca. Dodati šećer i vanilin šećer, pa nastaviti mućenje. Izmešati brašno i kokos, pa usuti u sneg od belanaca, te izmešati varjačom, kako bi se sastojci ravnomerno izmešali.
Kašikom vaditi kolačiće i ređati ih na pleh postavljen papirom za pečenje, praveći male razmake među njima. Peći u unapred zagrejanoj rerni na 160 stepeni 15-17 minuta, vodeći računa da ostanu pretežno beli.
Coconut macaroons

4 egg whites
150g of sugar
1 vanilla sugar (10g)
200g coconut
50g of flour

Whisk the egg whites until firm, add sugar and vanilla sugar and continue to mix. Combine flour and coconut, add to the egg whites and stir with a spatula, to unite all the ingredients evenly.
Take the mixture with tablespoon and arrange them on a baking pan covered with parchment paper, making small spaces between them. Bake in preheated oven at 160 degrees for 15-17 minutes, taking care to remain mostly white.


3 thoughts on “Kokos poljupci / Coconut macaroons”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s