Jagnjeći paprikaš sa orzo pastom / Lamb and orzo stew

(please scroll down for recipe in English)

Znate ono da ništa nije slučajno? Setila sam se toga kada su u poslednje vreme počeli da me presreću inostrani kulinarski časopisi, a svi imaju posebne napomene u vezi sa zamrzavanjem obroka. Ili je možda, verovatnije, to postao opšti svetski trend, a sve u vezi sa trenutnom ekonomskom situacijom i sveopštom potrebom za štednjom?


Ne volim podgrevanu hranu. Nije je voleo ni moj tata, ne voli je ni Luka. Mama je svakodnevno kuvala (samo su se sarma i pasulj podgrevali), a nažalost, i Luka i ja moramo da grejemo ručak, zbog radnog vremena koje ne dozvoljava da se obroci svakodnevno pripremaju i odmah, sveži, jedu. Ranije sam bila znatno slabije organizovana i kuvala sam svaki dan. Jednom prilikom je Luka došao od babe (moje bivše svekrve) i onako mali i krezub predškolac je, na moju opasku da moram da kuvam ručak za sutra, profrfljao: baba kaže da se svako jelo jede dva dana. Živela baba! I dan-danas sam joj zahvalna zbog toga, a i dalje se smejemo zbog te njegove opaske. Tako sam uvela novu organizaciju: nedeljom kuvam za ponedeljak i utorak, utorkom za sredu i četvrtak, četvrtkom za petak i subotu. Nedeljom jedemo sveže, a često i subotom – manje spremim četvrtkom. Ovako nabacano zvuči komplikovano, ali meni to znatno olakšava posao i ostavlja vremena za mnogo drugih stvari. Ako ostane više nekog kuvanog jela, popakujem u plastične kutijice, zalepim nalepnicu sa nazivom jela i datumom i smestim u zamrzivač: to su džoker kutijice kada nemam vremena za kuvanje ili me mrzi ili je spremno za kada odem na put.

Jelo zbog koga sam započela celu ovu priču o zamrzavanju i grejanju hrane može da se pripremi ranije, sve do tačke u kojoj se dodaje pasta, i smesti u friz. Po potrebi se odmrzne, zagreje do vrenja, doda pasta i završi ručak. S obzirom da začini dobijaju na intenzitetu po odmrzavanju, preporučuje se da se začinjava po odmrzavanju, da se aromatični ukusi ne izvitopere i odu u potpuno neželjenom pravcu.

Ovaj paprikaš možete napraviti sa bilo kojim mesom – junetinom, piletinom, čak i sa svinjetinom – sve zavisi od afiniteta i trenutnih mogućnosti. I na kraju, a veoma bitan argument da ga uvrstite u redovan jelovnik: sve se sprema u jednoj posudi, pa je pranje sudova svedeno na minimum.
Recept je adaptiran iz časopisa Good Housekeeping – Christmas collection.

Jagnjeći paprikaš sa orzo pastom
(recept za štampu)

3-5 kašika ulja
1/2 kg jagnjećeg ili junećeg ili nekog drugog mesa
1 crni luk, sitno seckan
1 kašika sušenog origana
1 kašičica cimeta
200g iseckanog pelata paradajza
1 kašika šećera
0,6l supe od povrća (razmućena kocka za supu)
100g orzo paste
50g crnih maslina bez koštica
veza peršuna
so, biber po ukusu

Iseckati meso na komade od 2cm. Zagrejati ulje i ispržiti parčiće mesa sa svih strana, sve dok ne postane “braon”, izvaditi ih i staviti na tanjir. Vratiti posudu na ringlu i dodati luk i prstohvat soli; ispržiti ga mešajući s vremena na vreme. Umešati origano i cimet. Kuvati 1 minut, umešati pelat, šećer, supu i isprženo meso. Pokriti i dinstati sat i 15 minuta, mešajući s vremena na vreme, sve dok meso ne omekša.
Dodati orzo pastu u posudu i kuvati, nepokriveno, još 10-12 minuta sve dok se pasta ne skuva (probati). Umešati iseckane masline, začiniti po ukusu, pa dodati krupno sečen peršun. Odmah služiti.

Lamb and orzo stew
(print this recipe)


3-5 tablespoon oil
1/2kg diced lamb or some other meat
1 red onion, finely sliced
1 tablespoon dried oregano
1 teaspoon ground cinnamon
200g tin chopped tomatoes
1 tablespoon sugar
0,6l vegetable stock
100g orzo pasta
50g pitted black olives, roughly chopped
large handful fresh parsley, roughly chopped
so, pepper upon taste


Heat the oil in a large heatproof casserole dish or pan and brown the lamb pieces. Once all the meat is browned, lift out and set aside on a plate. Return the casserole to the heat and add the onions and pinch of salt. Cook gently until softened. Stir in the oregano and cinnamon. Cook for 1 minute, then stir in the tomatoes, sugar, stock and browned lamb. Cover and simmer for hour and quarter, stirring occasionally, or until the lamb is tender.
Stir the orzo into the casserole and cook, uncovered, for further 10-12 minutes or until the orzo is tender. Stir in the olives and most of the parsley. Season upon taste and serve immediately.
(recipe has been adapted from Good Housekeeping – Christmas collection).4 thoughts on “Jagnjeći paprikaš sa orzo pastom / Lamb and orzo stew”

  • Organizanizacija da ti čovjek pozavidi! 🙂
    Mislim da je ovaj tip jela savršen za zamrzavanje, mada ja nikako da uvedem praksu da ih češće spremam. Baš mi se dopada paprikaš, a u kombinaciji sa ovom vrstom paste sigurno je mmm… 🙂

  • Ti si zena – bomba, mislim organizaciona bomba ! Nema druge, pametni ljudi (mislim na zene, muskarci su ipak niza kategorija) se prilagode prilikama jer ukoliko to ne urade rizikuju da se istrebe – kao dinosaurusi, jednostavno ih vise nema…Naravno da je za organizaciju potrebna dosta velika disciplina a ti cini mi se ti nemas nekih preteranih problema ! Ja na svu srecu ne moram da se organizujem jer je moj posao jako fleksibilan i cela mu je organizacija kod mene kuci i onda sebi mogu da priustim luksuz da ne kuvam unapred…a iskreno govoreci ipak mislim da razlike ima i to velike…osim sarme i pasulja, of course. Ja i zamrzavam samo ukoliko mi bas ostane pa to cuvam kao dzoker ali fakat jeste – stvari izgube na svezini i konzistenciji. Ja sam u nekom prethodnom zivotu sigurno bila jagnje (da ne kazem ovca)…to mi je slaba tacka i mogla bih jagnjetinu da jedem stalno !

  • Odlično je ovo…pokušavam inače da malo češće imam jagnjetinu na meniju. A što se kuvanja tiče, organizacija nam je ista. Moram da priznam da mi ponekad uleti i mama sa šerpom…onom većom, za dva dana of course…drugačije i ne može kao zaposlenih žena…

  • Za organizaciju svaka čast, raspored je napravljen, kuhano je svaki dan, a ostane vremena i za druge stvari, to je ono što svi zapravo žele. Paprikaš je super, ovakva jela i ja obično radim dan ranije, a sutra dan samo nadokuham koliko treba. Recept bilježim !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s