Hleb koji se ne mesi / No knead bread

(please scroll down for recipe in English)
Da li ste nekada osetili ono zadovoljstvo koje preplavljuje kada gosti zainteresovano pitaju – gde si kupila ovaj hleb? Onda neverica i iščuđavanje koje nastupa kada kažem da sam ga sama mesila. Onda i (straho)poštovanje. E, ako nikada niste osetili tako nešto, onda je red da napravite na internetu izuzetno popularni No-knead bread – Hleb koji se ne mesi.

Šta to znači da se ne mesi? Suvi sastojci se jednostavno pomešaju, sipa se voda i nekoliko puta se promeša varjačom, tek da se sve sjedini. I onda se ostavi na 12 do 18 sati. Neki kažu da je i 24 sata prihvatljivo, ali ne želim da rizikujem u toplom stanu.
Štos kod hleba koji se ne mesi je u dugom narastanju sa malom količinom kvasca i u načinu pečenja – u posudi sa poklopcem, koja se zagreva zajedno sa rernom. Praktično, hleb se peče kao ispod sača i to mu daje debelu, hrskavu koru. Najbolje bi bilo da je ta posuda teška, tučana, koja postiže izuzetno visoku temperaturu zbog materijala od kojeg je napravljena; sasvim je u redu, međutim, peći u zemljanoj, pa čak i običnoj emajliranoj posudi, samo je bitno da ima poklopac (govorim iskustveno, jer sam ga pekla u svakoj od pomenutih posuda). Posuda se ne podmazuje, a prava je magija da se hleb ne zalepi. U vreo pekač se stavlja hleb i peče se poklopljen. Nakon pola sata se poklopac skida, kako bi se hleb dopekao, a korica dobila zlatnu boju. Potrebno je ostaviti ga pola sata-sat da se ohladi, pre nego što se načne (meni se žurilo, pa su rupice pomalo nepravilno, ali to nije smetalo da ceo nestane u vrlo kratkom periodu).
I za kraj: na internetu se nalazi mnogo foto i video prikaza izrade ovog hleba, ali niko nema problem koji se meni stalno dešava prilikom pravljenja ovog hleba od belog brašna. Naime, nakon narastanja je to jedna gusta smesa, daleko od one vrlo čvrste koju prikazuju, lake za oblikovanje. Meni beži na sve strane, migolji se, pa su komične scene borbe Tanje i testa. Verovatno se radi o brašnu (mešavina ražanog je daleko čvršća i nemam tih problema), a ovo govorim da ne pomislite da je nešto krenulo po zlu, nikako da bih vas odgovarala od ovog savršenog hleba. Baš naprotiv. Sve moje preporuke i bićete zvezda-domaćica.
Hleb koji se ne mesi
420g brašna
1/4 kašičice suvog kvasca
1 kašičica soli
350ml mlake vode
Brašno pomešati sa kvascem i solju, dodati vodu i promešati varjačom par puta, tek da se sjedini. Ostaviti u činiji poklopljenoj ili pokrivenoj folijom da narasta 12 do 18 sati.
Radnu površinu obilno posuti brašnom i izručiti testo. 
Brašnjavim rukama preklapati ka unutra sa sve četiri strane (kao kovertu). 
Okrenuti ga i ostaviti sa preklopom na dole da narasta 1-2 sata.
Posudu sa poklopcem staviti u rernu, pa je uključiti na 230 stepeni da se dobro zagreje (bar pola sata). Zagrejani pekač izvaditi iz rerne i u njega staviti hleb, ovog puta sa preklopom na gore (posuda se ne podmazuje). Poklopiti i peći 30 minuta. Nakon toga otklopiti i peći još 20 minuta.
Ukoliko pravite duplu meru, stavite manje vode (oko 650ml), pecite poklopljeno 40 minuta, a otklopljeno još 20 minuta.
No-knead bread

420g flour
1/4 teaspoon dry yeast
1 teaspoon salt
350ml lukewarm water

Mix the flour with yeast and salt and stir with spatula a few times, only to combine. Leave in a bowl covered with lid or foil to rise for 12 to 18 hours.
Sprinkle work surface generously with flour and turn over the dough. Overlap the dough with floury hands inward from all four sides (like an envelope). Leave the dough with a flap on the bottom to rise for 1-2 hours.
Put dutch oven in the oven, turn the temperature on 230 degrees warm up well (at least half an hour). Put the heated dutch oven out and put the bread into it, this time with the flap up (do not grease the bowl). Cover and bake for 30 minutes. Remove the lid from dutch oven and bake for 20 minutes.
When you make a double measure, put less water (about 650ml), bake covered for 40 minutes, uncovered for another 20 minutes.


42 thoughts on “Hleb koji se ne mesi / No knead bread”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s