Grilovana feta sa povrćem / Grilled feta with vegetables

(please scroll down for recipe in English)
Sir mi je odgovor na svako pitanje i smatram ga hranom za sva vremena. Nikako ne priznajem nove teorije da nije zdrav, da ga treba izbegavati i jako se obradujem kada naiđem na istomišljenika, pa se saglasimo da bismo jeli “sira i ‘leba”, pa još i da bismo nešto dobro učinili za sebe.
Ne bih mogla biti vegetarijanac zbog ćevapa, pljeskavica i još par jela, ali ga se vrlo lako odreknem u svakodnevnoj ishrani i nimalo mi ne nedostaje. Menjam ga sirom. Bećar paprikaš – sa sirom. Sendvič – sa sirom. Grilovano povrće – sa sirom. Pržena jaja – čik pogodite – sa sirom. I tako do u nedogled.
Ne postoje loše verzije sireva. Mene oduševe i mladi i stari i sa svakog geografskog područja, i klot i sa dodacima. Ne volim kisele, jer me podsećaju na pokvareno i izazvaju gorušicu, ali mimo toga – sve. 

Imajući sve ovo u vidu, potpuno je jasno da su mi okice zasijale kada sam na internetu pronašla jelo gde glavnu ulogu igra – komad sira. Onda sam malo istraživala, napravila neku svoju kombinaciju i evo ga – grilovana feta sa povrćem. Kako naše “fete” nisu ni blizu feti, uvek za te varijante koristim Sjenički sir, koji me najviše podseća na izvornu fetu. Povrće sam uzela pravo letnje, malo ga obojila Mediteranom dodavši kapare, stavila u rernu, zapekla i eto ga. A, da: pre toga sam ga snimila odmah po izlasku iz rerne i stavila na Instagram story onako cvrčavog – o, koliko je pitanja stiglo; najčešća su bila – šta ti je ovo ovako dobro, a bilo je i onih – koje je povrće u pitanju. Na ovo drugo sam odgovarala sa – kada ti kažem, biće ti sasvim nezanimljivo i prizemno: paprike, paradajz, oba luka i malo kapara. Mogla sam da osetim razočarano spuštanje ramena sa ove strane digitalne mreže.
Dakle, ukoliko vam je potreban neki brzinski recept kojim ćete u ovim vrelim danima izbeći mesa, a iskoristiti svu ponudu leta – navalite na ovu grilovanu fetu. Samo priložite neki dobar hleb i njime pokupite sve sokove koje je povrće pustilo. Prijatno!

Grilovana feta sa povrćem
50ml maslinovog ulja
1 crni luk
2 čena belog luka
4 paprike
2 paradajza
1 kašika kapara
2 parčeta feta (sjeničkog) sira
so, biber
peršun
Paprike iseći na trakice, a paradajz na sitne kocke.
Iseckan crni i beli luk propržiti na zagrejanom maslinovom ulju. Potom dodati paprike i pržiti 10-ak minuta uz povremeno mešanje. Na kraju dodati paradajz i dinstati još 10-15 minuta.
Na kraju usuti kapare i biber, pa eventualno dosoliti (vodeći računa da su kapari i sir slani).
U pekač za rernu usuti pripremljen sos od povrća. Odozgo dodati sir i malo ga gurnuti ka dnu.
Peći u zagrejanoj rerni na gril funkciji, dok sir ne porumeni (5-10 minuta, u zavisnosti od tipa rerne).
Pre služenja posuti peršunom.
Grilled feta with vegetables

50ml of olive oil
1 onion
2 garlic cloves
4 peppers
2 tomatoes
1 tablespoon capers
2 pieces of feta cheese
salt, pepper
parsley

Cut peppers into strips and tomatoes on small cubes.
Fry onion and garlic on heated olive oil. Then add the peppers and fry for 10 minutes with occasional stirring. At the end, add tomatoes and stew for another 10-15 minutes.
At the end, add capers and pepper, and salt eventualy (keeping in mind that capers and cheese are salted).
Put prepared vegetable sauce in the baking form. Arrange the cheese over it and push it down to the bottom.
Bake in a preheated oven on the grill function, until the cheese is browned (5-10 minutes, depending on the type of oven).

Before serving sprinkle with the parsley.


4 thoughts on “Grilovana feta sa povrćem / Grilled feta with vegetables”

  • Auh, kakva divota od jela!

    Sir o b o ž a v a m, a tek kad ga ovako malo zapečem nema stajanja dok ne vidim dno tanjira. 😀

    Tvoj recept obavezno ide na isprobavanje, posebno što me podseća na grilovanu fetu koju sam jela na moru ovog leta. Oni su stavili i kolutove ljute zelene paprike. Mmm, već vidim ručak za koji dan 🙂

  • mhmm izgleda fantasticno … ovo cu definitivno probati. ja bih jedino dodala i malo hidrogenizovane vode da mu da pravi ukus u sosu. hvala za recept!

    • Izvinite, a šta je hidogenizovana voda? Čemu to inače služi? Prosvetite me, da nešto novo naučim!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s