Čorba od luka / Onion soup

(please scroll down for recipe in English)
U Njujorku, u nekakvom amerikanizovanom francuskom bistrou sa odličnom hranom i dopadljivom atmosferom, sam prvi put čula za supu od luka. Moja direktorka ju je naručila i prosvetlila me da je to jako popularno u francuskoj kuhinji. Još mi i reče da joj je to njena baba kuvala kada god je bila prehlađena, dakle, ni našoj kuhinji nije strana, verovatno ne baš ovako servirana. Sve mi je to bila apsolutna nepoznanica. Pošto se direktorka i ja i privatno družimo, padne dogovor da će da me vodi na Čorbu s lukom, jer na par mesta u gradu ima odličnih, dostojnih pariskih restorana. Od tada je prošlo četiri godine. Pogađate: nas dve stalno u nekom pokretu, a raskoraku, nikako da uskladimo obaveze, te taj izlazak još uvek visi kao obećanje. Kada je Maja za ovomesečnu temu Ajme igrice zadala luk, ja tu videh svoju priliku, da skuvam i počastim sebe i dete Supom od luka, dok čekam da me Danijela izvede na ručak.

Luka nije nešto bio oduševljen, iako je veliki lukoljubac. Zapravo, njemu se taj koncept hleba u tečnosti nikako nije dopao. Ja sam oduševljena: zagasit ukus luka, hrskavi hleb, rastopljeni kačkavalalj – odlična kombinacija. Vrela aromatična tečnost me je dobro zagrejala, postalo mi je potpuno jasno zašto je jedno od sredstava za olakšavanje simtoma prehlade. 
Na netu postoji mnogo verzija ovog recepta i svi se kunu da je baš taj original. Uzela sam ovaj, nekako mi je bio najpristupačniji. Izmenila sam ga u smislu izostavljanja belog vina, kao i u skraćenju vremena kuvanja – van pameti mi je da supu od povrća kuvam dva-tri sata! Četrdeset minuta je dalo odličnu čorbu i to ne mislim da menjam u budućnosti.
Čorba od luka – originalni recept
700g crnog luka
40g putera
2 kašike  maslinovog ulja
1 kašičica soli
Biber
1/2 kašičice smeđeg šećera
2 kašike brašna
1 kašičica majčine dušice
1,2 l supe
6-8 parčadi bageta
Randani kačkavalj ili sličan sir
Luk očistiti i iseći na tanke listiće (“polumesece”). Puter i ulje staviti u šerpu, pa zagrevati. Kada se otopi, dodati luk i mešati da se sjedine. Dinstati 10-ak minuta. Dodati so i biber, a zatim i šećer. Sve vreme mešati, dok se luk ne karamelizuje. Zatim dodati brašno, mešati da se ravnomerno rasporedi, pa dodati majčinu dušicu. Uliti supu, pa kuvati 30-40 minuta. Dosoliti po ukusu.
U vatrostalne posude za jednu porciju uliti supu. U svaku posudu odozgo preko supe staviti prepečen baget, preko njega posuti rendani kačkavalj. Malo pobiberiti. Staviti posude u zagrejanu rernu, na gril funkciju ili ispod grejača dok se kačkavalj ne istopi. 
Onion souporiginal recipe

700g onion
40g butter
2 tablespoons olive oil
1 teaspoon salt
pepper
1/2 teaspoon brown sugar
2 tablespoons flour
1 teaspoon thyme
1.2 l chicken or beef stock
6-8 slices baguette
Grounded cheese (Swiss type)

Peel onion and cut into thin slices (“crescent”). Heat butter and oil in the pot. When melted, add the onions and stir to unite. Cook for 10 minutes. Add salt and pepper, then sugar. Stir until the onions has been caramelized. Then add the flour, stir to evenly, then add the thyme. Pour in the broth and cook for 30-40 minutes. Salt upon your taste.
Prepare heatproof casseroles for one serving; pour in the soup. Put toasted baguettes over the soup in each casserole, then sprinkle the grated cheese over it. Add freshly grounded pepper. Place the casseroles in the preheated oven, on the grill function or under the heater; heat until the cheese melts.


6 thoughts on “Čorba od luka / Onion soup”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s