Čokoladna mus torta / Chocolate mousse cake

(please scroll down for recipe in English)

Privedosmo kraju i ovu godinu. Nekima je bila grozna, nekima najgora, nekima lepa ili najlepša. Meni – kakvih je bilo u poslednje vreme – uopšte nije bila loša. Luka mi postao punoletan, pa posle i maturant, stekao neku sliku šta bi mogao da studira, krenuo na pripreme (u sledećoj godini ću ja biti ta koja će se sve do jula tresti od brige), mama je počela da se oporavlja, osamostalila se. Ja sam imala cirkus sa zdravljem, nastao kao posledica sve brige i tuge u prošloj godini, ali sam i to utvrdila, sanirala ili samo konstatovala da postoji i ostavila u prvoj polovini godine. U drugom delu godine sam tabnula nogom o pod, rekla da je dosta, zasukala rukave i vratila svoju nekadašnju liniju, skinuvši dvocifreni broj kilograma. Sada se osećam da mogu da pokrećem planine, zadovoljna sam i srećna, a o tome da imam šta da obučem neću ni da govorim (većina dama zna o čemu pričam).

Dođosmo do kraja godine, pogleda uprtih u narednu. Imamo još kratko da se zamislimo i pre svega sebi poželimo sve najbolje u 2017., a potom i svojim najdražima. Svako neka smisli listu želja, pa se nađemo za godinu dana na istom mestu, da vidimo šta nam se ostvarilo. Sa svoje strane, želim da sledeće godine budete kao ova torta: stabilni u osnovi, vazdušasti i veseli na površini; bogati kao što je ona bogata čokoladom, da vam življenje bude glatko kao krug, bez ćoškova i oštrih ivica, a da nakon što potrošite još jednu godinu, budete kao svi oni koji su probali ovu tortu – zadovoljni i iskreno oduševljeni.

Neka vam Nova godina donese sreću, dobro zdravlje, blagostanje, mir i slogu. Želim vam sve najbolje!

Čokoladna mus torta
(recept za štampu)

Kora
4 jaja
200g šećera
250g putera
200g čokolade za kuvanje
4 kašike brašna
2 kašičice praška za pecivo
prstohvat soli
za prelivanje: 120ml mleka

Fil
1l slatke pavlake
400g čokolade za kuvanje
prstohvat soli

Razdvojte belanca od žumanaca, pa umutite čvrst sneg od belanaca.
Puter i čokoladu lagano zagrevajte u šerpici, povremeno mešajući, sve dok se čokolada sasvim ne otopi i formira se glatka smesa. Malo prohladite i dodajte prstohvat soli.
Žumanca dobro umutite sa šećerom, pa dodajte i čokoladu sa puterom i umutite dok ne bude glatko. Potom dodajte brašno sa praškom za pecivo, izmešajte varjačom ili špatulom, pa na kraju dodajte i sneg od belanaca i takođe izmešajte varjačom, pokretima na gore.
Smesu sipajte u papirom postavljenu okruglu modlu za pečenje prečnika 26cm (sa pokretnim dnom). Pecite u unapred zagrejanoj rerni na 170 stepeni 35-40 minuta (proverite čačkalicom).
Pečenu koru ne vadite iz kalupa, već odmah prelijte sa 120 ml mleka (sobne temperature). Ostavite da se potpuno ohladi.

Za fil zagrevajte slatku pavlaku sa čokoladom za kuvanje i prstohvatom soli (da istakne ukus čokolade), povremeno mešajući, sve dok se čokolada sasvim ne otopi. Ostaviti da se ohladi, sve dok ne počne da se zgušnjava.

Ohlađenu koru izvaditi iz kalupa, staviti na tanjir za serviranje, pa oko kore staviti obruč od kalupa. Preko kore sipati ohlađeni fil koji je počeo da se zgušnjava – veoma bitno da fil ne bi iscureo iz obruča. Poravnati fil i ostaviti da se torta dobro ohladi, najbolje 24 sata, pa tek tada skinuti obruč. Ukrasiti po želji ili ostaviti glatkom.
(originalni recept)

Chocolate mousse cake
(print this recipe)


Crust
4 eggs
200g sugar
250g butter
200g dark chocolate
4 tablespoons flour
2 teaspoons baking powder
pinch of salt
Overflow: 120ml milk


Filling
1l heavy cream
400g dark chocolate
pinch of salt


Separate the egg whites from the yolks, then whisk whites until firm.
Heat the butter and the chocolate in the sauce pan, stirring occasionally, until chocolate is completely melted and smooth mixture is formed. Cool a bit down and add a pinch of salt.
Mix egg yolks and sugar with electric mixer, then add the chocolate and butter and whisk until smooth. Add the flour with baking powder, mix with a wooden spoon or spatula and add snow whites and also mix with a wooden spoon, with upward strokes.
Pour the mixture into the baking pan a diameter of 26 cm (with movable bottom), set with parchment paper. Bake in pre-heated oven at 170 degrees for 35-40 minutes (check with a toothpick).
Do not remove baked crust from the mold, but immediately pour 120 ml of milk (room temperature) over it. Allow to cool completely.


For filling heat the cream with dark chocolate and a pinch of salt (to emphasize the taste of chocolate) stirring occasionally, until chocolate is completely melted. Allow to cool until it begins to thicken.


Remove cooled crust from the mold, put on a plate for serving, put the mold ring around the crust. Pour in the filling which began to thicken – very important that the filling would not be leaked out of the ring. Align filling and let the cake cool down, preferably 24 hours, and then remove the ring. Garnish, if desired, or leave smooth.
(original recipe)8 thoughts on “Čokoladna mus torta / Chocolate mousse cake”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s