Brzi sladoled od jogurta / Quick yoghurt ice cream

(please scroll down for recipe in English)


U nekoliko navrata sam pokušavala da pravim sladoled. Dosta davno, moram priznati. Onda smo mi kao tržište počeli što da proizvodimo, što da uvozimo, odlične sladolede, pa mi je draže da se zavučem u frižider, odaberem ono što mi se u tom trenutku najviše dopada i sednem sa supenom kašikom u jednoj i komercijalnim pakovanjem sladoleda u drugoj ruci. Nesportski i meni nesvojstveno, jer daleko više cenim svaki domaći rad, ma kako uspeo, ali je sladoled bio uvek izuzetak.
Oštrim se da pravim najbolji domaći sladoled koji znam, a koji mi se već dugo smeška i još neke druge sladolede koji se muvaju po blogovima, ali nikako da se moja volja i svi sastojci nađu u istoj prostoriji. Naročiti kamen spoticanja mi je kondenzovano mleko, pa sam pribegla alternativi, ali o tome neki drugi put. Sada o sladoledu od jogurta. Pre par dana sam ga prvi put pravila, ranije me čak nije zaintrigiralo ni da ga probam. Na frižideru u poslastičarnici uvek biram malage, lešnike, tiramisu ukuse, čak i voćne, ali čokoladne i jogurte – ne! Lutajući po internetu, naletela sam na neke recepte i začačkao me je način pripreme – brzo, lako, jednostavno. A ukus – dovoljno je da kažem da sam u toku smrzavanja više puta išla do zamrzivača da zagrabim malo još uvek žitke, nedovoljno smrznute mase, ne mogavši da sačekam da se formira sladoled. Savršeno! Veoma osvežavajuće, sa jakim ukusom voća, tek blago kiselkasto. Bonus – izuzetno zdrav slatkiš! Ukoliko šećer zamenite medom – i poslednji bedem eventualne štetnosti ovog deserta je pao.


Sladoled od jogurta
(recept za štampu)
1/2l jogurta
300g voća (maline, šumsko voće, višnje, borovnice…)
8
kašika šećera ili više – po ukusu
Sipati
jogurt, voće i šećer u blender i blendirati dok se ne formira ujednačena kaša.
Preručiti smesu u sud i staviti je u zamrzivač na 3-4 sata, dok se ne stegne.
Povremeno vaditi posudu i viljuškom promešati, kako se ne bi formirali kristali
leda. Vaditi kugle kašikom za sladoled, ukrasiti po želji i služiti.

Quick yoghurt ice cream 
(print this recipe)

1/2l yoghurt
300g fruit (raspberry, wild berries, cherries, blueberries …)
8 tablespoons sugar or more, upon your taste

Pour the yogurt, fruit and sugar in a blender and blend until smooth mixture. Pour the mixture into container and put it in the freezer for 3-4 hours, until hardened. Periodically remove the pan and stir with a fork to avoid forming of ice crystals. Serve with ice cream spoon, garnish as desired and serve.13 thoughts on “Brzi sladoled od jogurta / Quick yoghurt ice cream”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s