Bečka torta

Ovo je moj prvi post! Ni sama nisam sigurna zbog čega sam otvorila blog, ali valjda da imam dokaz kako napredujem u nečemu što odskora smatram hobijem i umetnošću, a ne samo svakodnevnom obavezom – pripremi hrane. Pored toga, imam negde i obavezu da i na ovaj način osavremenim veštine dobrih kuvarica, čija sam već treća generacija ženskog rodoslova.

Ovo je omiljena torta mog sina i reper za sva druga poređenja: ako teškom mukom mora da kaže kako je nešto izuzetno dobro, on procedi “Bolje je i od Saher torte”. U mojoj svesci (još uvek slepo verujem pisanoj reči i papiru) je zavedena kao Saher torta, ali je samo slična svojoj poznatoj rođaci. Daleko je sočnija i finija, a ja je u šali zovem i “torta za lenje domaćice” – a samo zbog vremena potrebnog za pravljenje.

Potrebni sastojci: 
190g putera ili margarina
300g šećera 
9 jaja 
2 kašike kakaa 
300g mlevenih oraha
100g čokolade za kuvanje 
džem od kajsije

Umutiti sneg od 9 belanaca i ostaviti sa strane. Potom umutiti 150g putera ili margarina sa 300g šečera, pa dodati 9 žumanaca jedno po jedno. Zatim dodati izmešane 2 kašike kakaa sa 300g mlevenih oraha. Na kraju umešati sneg od 9 belanaca. Peći u kalupu (prečnika 24-26 cm) podmazanom i brašnom posutom  ili postavljenom pek-papirom -1 sat na 170 stepeni.
Staviti džem od kajsije (količina po ukusu) u šerpicu i zagrejati na šporetu dok ne proključa – sve vreme mešati. Onako vrelo usuti u cediljku ispod koje je postavljena činija. Procediti džem protiskajući kašikom (da brže prođe). Vrelim proceđenim džemom premazati pečenu i prohlađenu koru odozgo i sa strane.
Preko džema, staviti čokoladnu glazuru, koju ja uvek spremam na sledeći način: staviti u šerpicu 40 ml vode i 40 g margarina da provri i da se margarin sasvim istopi u vodi. Skloniti sa šporeta i u vrelu tečnost ubaciti 100 g čokolade za kuvanje izlomljene na kockice. Mešati dok se čokolada ne istopi. Ostaviti sa strane malo da se prohladi, pa premazati tortu odozgo i sa strane.7 thoughts on “Bečka torta”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s