Mediteranski mafini

Tema ovog kruga FBI rukavica, igrice koju je pokrenula Maja, je Katarinin blog Laka kuharica. To je onaj blog koji ima i iskazane nutritivne vrednosti i vreme pripreme i segment Brzo i lako……i ime blogera napisano u grčkom alfabetu pa mi je trebalo dobrih tri meseca da shvatim kako se dama zove 🙂
Mnoštvo recepata sa tog bloga imam izdvojeno za probanje, ali mi je vreme bilo ograničavajući faktor, pa sam teškom mukom izabrala samo jedno – Mafini sa maslinama, šunkom i ruzmarinom. U svoju svesku sa receptima (još uvek  najviše verujem pisanoj reči) sam recept prepisala i imenovala kao Mediteranski mafini, jer zaista to i jesu: ukusi se prožimaju, lako mi je zamisliti da sedim na nekoj obali mora i uživam u lakoći mediteranskog jela. Ovo posluženje će svakao postati deo mog redovnog repertoara, jer pored očaravajućeg ukusa, odlikuje ga i potpuno opravdano prisustvo u odeljku Brzo i lako.
Mafini sa maslinama, šunkom i ruzmarinom – originalni recept
Sastojci (za 48 mini-mafina)
150g šunke
80g maslina, crnih ili zelenih, bez koštica, grubo usitnjenih
225 g brašna
2 kašičice praška za pecivo
1 kašičica soli
80g putera, otopljenog
2 jaja, lagano umućena
1 običan jogurt
20ml mlijeka
½ kašičice Dižon senfa
½ kašičice suvog ruzmarina
½ kašičice sušenog origana
Šunku i masline sitno iseckati ručno ili u blenderu. Brašno pomešati sa praškom za pecivo i solju. Puter, jogurt i mleko dodati u lagano umućena jaja. Sve dobro promešati, pa smesi dodati senf i začine, a zatim i šunku i masline. Brašno odjednom usuti u smesu, lagano ga (ručno) izmešati. Smesu uliti u kalupe do 3/4 visine i peći u unapred zagrejanoj rerni 20 minuta na 190 stepeni. Nakon pečenja ostaviti ih da se hlade, servirati ih hladne.

 

MUFFINS WITH OLIVES, HAM AND ROSEMARY – original recipe
(print this recipe)Ingredients for 48 small muffins:
150g cooked ham
80g seedless black or green olives, roughly chopped
225g plain flour
2 tablespoon baking powder
1 tablespoon salt
80g melted butter
2 eggs, lightly beaten
1 cup plain yogurt (app. 200ml)
20ml milk
1/2 tablespoon Dijon mustard
1/2 tablespoon dry rosemary leaves
1/2 tablespoon dry oregano leaves

Chop finely ham and olives, with knife or in blender. Sift the flour, baking powder and salt into a large bowl and set aside. Whisk butter, milk and yogurt into the lightly beaten eggs until smooth, stir in mustard, rosemary and oregano. Mix and combine. Add ham and olives and mix. Add the flour mixture to the wet mixture and stir carefully until everything is barely moistened. Fill 3/4 of the muffins form and bake in preheated oven 20 minutes at 190 degrees.

 13 thoughts on “Mediteranski mafini”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


%d bloggers like this: