Štrudla sa čokoladom i lešnicima / Strudel with chocolate and hazelnuts

(please scroll down for recipe in English)
Imate li vi neku hranu za kojom posežete kada ste naročito veseli? Ili kojom lečite tugu? A čime hranite emocije i lečite stres i nervozu? Kada sam srećna i posebno ushićena, ne moram ni da jedem, ništa mi nije potrebno. Velika tuga se hrani snom – u životno najstresnijim trenucima života sam padala u čvrst san, koji bi ko zna koliko trajao, da porodica, okolnosti i administracija nisu zahtevali moje prisustvo i budnost.

Stres i nervoza – čokolada sa lešnicima. Ne šalim se. Kada mi živčani sistem zatreperi, grabim novčanik i hrlim u radnju, biram čokoladu od 200g (ili već koliko imaju ove nove grebatorske, koje svake godine sve više smanjuju) sa celim lešnicima i već izverzirano pipkam pakovanje, birajuću onu koja ima najviše lešnika, a već sam i savladala koji je proizvođač najdarežljiviji, pa ako ih pronađem – uvek mi bude prvi izbor. 
Dešava se obrnuto: da idem u radnju, šetam među rafovima i čim se zaustavljam pred čokolade sa lešnicima, jasno mi je da mi nešto nije potaman, te da se oko nečega podsvest brine i sekira.
Trenutno sam u periodu velikog nerviranja: Luka za osam dana počinje da polaže prijemne ispite, konkuriše na tehničke fakultete. Do pre neki dan sam bila čudesno mirna, nije mi bilo jasno kako je to moguće. 
Mila majko, kako me je sada spucalo! Nervoza u glavi, u stomaku, u svakom prstu pojedinačno. Znam da se spremao, znam da radi tu matematiku već mesecima, ali znam i da srlja, da je brljiv i da je konkurencija velika, te da se svake godine pojavljuju sve bolji đaci i sve spremniji za prijemni. 
Mislim da se i Luka uplašio kao miš, ali mu je u karakteru da ne pokazuje osećanja previše, nego sve izokola priča za drugare da su se toliko sledili da ne znaju dva i dva da saberu. Mislim se, a šta je sa tobom: matursko odelo je moralo biti sužavano u odnosu na mere koje su prvobitno uzete. Šta reći – držite nam palčeve, životne su stvari u pitanju, a ja častim, makar ovako preko slika, kada se dočepa željenog indeksa. 
Dakle, period nerviranja je tu, nema mi druge nego iskombinovati lešnike i čokoladu. Pa ih još uviti u brioš testo i napraviti uvijenu štrudlu. Onda se ta čokolada otopi, pa počne da curka iz isečenog parčeta, a lešnici se utope u nju, pa sve dobije neku posebnu hrskavost, pa… nema više pa, dala sam dovoljno argumenata za makar jedno probanje, pa onda još jedno i tako redom.
Odličan prikaz takođe može da se pronađe na ovom linku – babka, kako se ovaj tip štrudle zaista zove – je takav da se očima jede sa slika.

Štrudla sa čokoladom i lešnicima
Testo
300g brašna
1/2 kesice kvasca
1 kašika šećera
100ml mlakog mleka
40g putera sobne temperature
1 jaje
Fil
50g putera
120g šećera
50g čokolade za kuvanje
1 kašičica cimeta
40g kakaa
50g čokolade za kuvanje (isečene na kockice)
70g pečenih i iseckanih lešnika
Preliv
50g šećera
60ml vode
1 kašika meda
Izmešati brašno, kvasac i šećer, pa dodati mlako mleko, puter i jaje i umesiti glatko testo mikserom, nastavcima za mešenje. Ostaviti pokriveno u činiji oko 1/2 sata.
U manjoj šerpi otopiti puter, dodati šećer, 50g čokolade za kuvanje i mešati sve dok ne postane glatko. Skloniti sa ringle, pa dodati cimet i kakao.
Testo razvući na pobrašnjenoj podlozi u pravougaonik dimenzija 30x50cm. Premazati ga pripremljenim filom. Posuti kockicama čokolade i seckanih lešnikom. Potom testo uviti u rolat, pa ga uzduž preseći na pola (ostavljajući 3-5 cm sa jedne strane neisečeno). Polovine testa usukati, prebacujući jedan kraj preko drugog. Ovako formirano testo staviti u duguljasti pleh dimenzija 30x10cm, postavljen papirom za pečenje. Testo ostaviti da narasta 15-ak minuta. Peći u unapred zagrejanoj rerni na 190cm 30 minuta.
U međuvremenu otopiti šećer i vodu, pa dodati med. Vruć kolač posuti ovim prelivom, pa ostaviti u plehu da se sasvim ohladi.
Strudel with chocolate and hazelnuts

Dough
300g flour
5g dry yeast
1 tablespoon sugar
100ml warm milk
40g butter (room temperature)
1 egg

Filling
50g butter
120g sugar
50g dark chocolate
1 teaspoon cinnamon
40g cocoa
50g dark chocolate (cut into cubes)
70g roasted and chopped hazelnuts

Syrup
50g sugar
60ml water
1 tablespoon honey

Mix flour, yeast and sugar, then add lukewarm milk, butter and egg and knead a smooth dough with electric mixer (dough hook). Leave in a bowl (covered) for about 1/2 hour.
In a small saucepan melt the butter, add sugar, 50g of dark chocolate and mix until smooth. Remove from the stove, then add the cinnamon and cocoa.
Roll the dough onto floured surface into a rectangle dimensions 30x50cm. Coat with the prepared filling. Sprinkle cubes of chocolate and chopped hazelnuts. Roll the dough, cut it lengthwise in half (leaving 3-5 cm on one side uncut). Twist the loaf, overlapping and twisting the two halves of the dough together until the dough is formed into one big twist. Put thus formed dough in baking pan dimensions 30x10cm, set with baking paper. Leave strudel to rise for 15 minutes. Bake in pre-heated oven at 190cm for 30 minutes.
Meanwhile, melt the sugar and water, then add honey. Pour the syrup over hot cake, then leave in the pan to cool completely.


9 thoughts on “Štrudla sa čokoladom i lešnicima / Strudel with chocolate and hazelnuts”

  • Prošle godine smo imali dve mature – i veliku i malu – i dva upisa. I preživesmo. Preživesmo evo i prvu godinu i fakulteta i srednje. Ja sam se posle svega ugojila 5 kilograma. neki ne jedu pod stresom, ja jedem. Kažu – to je zdraviji odbrambeni mehanizam. Možda… ne znam koliko dugo se spremam da napravim ovakvu štrudlu – doduše, prvi put vidim ovu sa lešnicima, mnogo fino izgleda. Inače – za stres, posebno je dobro za ispite: Rescue Remedy (http://www.bachflower.com/rescue-remedy-information/) – preporučujem, korostimo više od 20 godina.

    • Mislim da bi me i prijemni za gimnaziju u istom roku dokusurio. Ne znam koliko je zdrav taj odbrambeni mehanizam, ali sam se ja bila prethodnih godina dobro branila, sa skoro 20kg. Doduše, to je priroda lepo uredila: da mršavim pod stresom, šta me je sve snalazilo poslednjih dvadesetak godina, do sada bih bila nevidljiva!
      Hvala za preporuku, obratiću pažnju. Persen je moj drug u teškim vremenima, ali pazim kada je prelomna tačka da ga upotrebim. U protivnom – počeću da ga gutam sa uputstvom i staniolom….

  • Ma drzimo palceve i bice sve to u redu! Samo s vremena na vreme zen i nesto malo cokolade i sve ce se kockice sloziti. I pre nego sto se okrenes spremas posluzenje za odbranu diplomskog 🙂 Moja bolja polovina je majstor da napipa cokoladu sa najvise lesnjaka, nema mu ravnog!

    • Nadam se da je tako, sledeća nedelja nam je ona bitna. Pa onda posle po tri pleha štrudle za svaki ispitni rok 😉 Samo da ga oženim, da bude tuđa briga….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s