Praznična pogača

(please scroll down for recipe in English)
Maštovita pogača je ukras svake trpeze, naročito svečane – potpisujem sa obe ruke. Nemerljivo je zadovoljstvo i ponos domaćice kada na sto iznosi pogaču koja na prvi pogled izgleda kao nemoguća realizacija u kućnim uslovima, već isključivo kao delo nekog nagrađivanog pekarskog umetnika. Iznošenje pogače kao da je znak da svi gosti počnu da se dive i ne štede reči hvale.
Nisam poludela, znam da zvučim kao uputstvo za mlade domaćice sa polovine prošlog veka, ali nije se mnogo izmenilo od tada: i dalje je lepo oblikovana pogača, pa još domaća, ono što je plus svakog svečanog i manje svečanog okupljanja. 
Ovo pričam iz iskustva: moji prijatelji se uvek iznova oduševljavaju domaćim pecivima koje iznosim u finim korpicama (imam ih u raznim veličinama i stilovima, za svaku priliku po neku), a pogača izaziva ovacije – ona biva servirana na velikom tanjiru i puštam ih da uživaju u lomljenju toplog testa rukama, dok kora glasno pucketa. I dalje se na svakom okupljanju prepričava scena kada su na večeri u prigodu Lukinog punoletstva moja kuma i drugarica Nataša korpu sa hlebom koji se ne mesi, hlebom sa pivom i još nekim pecivima zgrabile i držale kod sebe, a van stola, dajući ostalim gostima parče po parče, na kašičicu. Srećom, svi smo bili naši, pa je sve to bio dobar vic, dočekivan uz salve smeha.
Evo nam ga Uskrs za par dana, da li vam je potreban još jedan recept za pogaču, neku svečanu? Imam predlog, pa vidite da li vam se dopada ili možda da odaberete Pahulju ili Pletenicu ili Lisnatu. Prednost Praznične pogače je što je prilično visoka, pa može da bude predstavljena i kao lepo ukrašen slavski hleb. Jedino je potrebno da se stave svi neophodni elementi slavskih ukrasa i to je to. Do prve sledeće slave (nema ništa pre Đurđevdana, je l’ da?), možete da je pripremite za Uskrs ili tek tako, bez specijalnog povoda. Svakako je dobro imati je u sveščici, biće potrebna, sigurna sam.

Praznična pogača
(recept za štampu)

800g brašna
30g kvasca (3/4 kocke)
4 dl mlakog mleka
1 kašika šećera
2 jaja
30ml ulja
1 kašika sirćeta
2 kašičice soli

ulje za premazivanje
jaje
susam, čurekot – za posipanje

Rastopiti kvasac u mleku, dodati šećer i ostaviti da se zapeni.
Izmešati brašno i so, pa dodati aktiviran kvasac i mesiti električnim mikserom sa nastavcima za testo. Dodati jaja, potom ulje i sirće i sve vreme mesiti, dok se ne formira glatko testo.
Testo ostaviti 1/2 sata da se duplira u volumenu.
Prebaciti ga na pobrašnjenu podlogu, pa podeliti na 9 loptica, od kojih jedna treba da bude značajno manja od ostalih 8.
Svaku lopticu, osim najmanje, razviti oklagijom na krug veličine malog tanjira.
Izdašno premazati tri kruga uljem i poslagati jedan na drugi, a odozgo staviti još jedan krug, koji ne premazivati.
Postupak ponoviti i sa drugih 4 kruga testa.
Ostaviti desetak minuta da se odmore.
Prvu grupu testa razviti u krug prečnika oko 30cm. Iseći na 8 trouglova, vodeći računa da se ostavi 2 cm do ivice kruga neisečeno. Rezati i sredinu svakog trougla, kroz koju provući špic. Prebaciti u dublji pleh prečnika najmanje 28cm (poželjno da bude i veći). Svaki špic izvrnutog trougla presaviti ka ivici kruga.
Drugu grupu testa takođe razvaljati oklagijom na krug prečnika oko 25cm, pa iseći skroz na 8 trouglova, ponoviti postupak sa pravljenjem useka na sredini trougla, pa provući špic trougla. Svaki izvrnuti trougao staviti između dva kraka prethodno isečenog kruga i ostavljenog u plehu.
U sredinu staviti onu jednu, najmanju lopticu testa.
Premazati umućenim jajetom, posuti po želji susamom, čurekotom i slično.
Ostaviti 15-ak minuta da nadođe, pa peći u unapred zagrejanoj rerni na 200 stepeni 15 minuta, pa smanjiti 180 stepeni i peći još 25 minuta.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s