Pekarske kifle / Baker’s rolls

(please scroll down for recipe in English)

Evo mene, zadihane, u poslednji trenutak predajem prijavu za ovaj krug FBI istrage! Tema je bila Sanjin blog Knjiški moljac u špajzu. Pojela bih se k’o mesec da nisam učestvovala, jer mi je Sanja veoma draga – nasmejana, vedra, sa blagim vojvođanskim otezanjem, blaga i dobra, privržena porodici. Osoba kakvu biste poželeli u okolini, jer svojim prisustvom umiruje. Ne karikiram, niti sam pesnički raspoložena, već je zaista tako.
Imala sam velike planove u vezi sa isprobavanjem njenih recepata, ali me je svašta stislo u ova dva meseca, pa planove prebacujem na to-do listu. Praviću sigurno Fish burger, Brodiće sa sudžukom, obavezno Pečenje sa sosom od zelenog bibera i još mnoge, ali nekom drugom prilikom – ovog puta sam se odlučila za Pekarske kifle. Nikada ih nisam pravila, a bio mi potreban recept za “obično” testo, koje bih upotrebila u neke druge svrhe. I ovo je to! Testo je fantastično, vrlo lako se mesi, lepo narasta, ne lepi se za podlogu (nije potrebno dodavati brašna). Kada su tople, ne može im se odoleti. Ohlađene, i dalje su veoma lepe. Odličan recept ukoliko su vam potrebne kifle za sendviče – zaista su kao iz pekare.


Pekarske kifleoriginalni recept
Testo:
1/2 l mleka
1 kvasac + kašičica šećera + kašika brašna
1 kašika soli
1/2 kašike secera
1 dl vode
1 dl ulja
1 kg brašna

Premaz i posip:

Žumance
So
Susam, crni susam, laneno seme ili kim – po želji
Razmutiti kvasac sa kašičicom šečera i kašikom brašna u 1dl mleka. Ostaviti na toplom mestu da kvasac proradi. U posudu za mešenje sipati brašno, so, šećer i dobro ih promešati. Zatim dodati mleko, ulje, vodu i na kraju nadošao kvasac. Umesiti testo i dobro ga izraditi, dok ne postane glatko. Ostaviti ga poklopljenim na toplom mestu da naraste. Premesiti ga, pa ga ponovo ostaviti na naraste. 
Podeliti nesto na šest loptica. Svaku razvaljati, iseći u 4 do 6 trouglova i formirati kiflicu. Kifle ređati u pleh postavljen papirom za pečenje. Premazati žumancetom razblaženim sa 2 kašike vode, posuti susamom, kimom ili nečim drugim po želji. Peći ih u unapred zagrejanoj rerni na 220 stepeni 15 minuta.

Baker’s rolls – original recipe

Dough:
1/2 liter milk
1 fresh or drie yeast + 1 tsp sugar + tbsp flour
1 tablespoon salt
1/2 tbsp sugar
1 dl water
1 dl oil
1 kg flour

Brushing and sprinkling:
yolk
salt
Sesame, black sesame, flax seeds or cumin – to taste

Dissolve yeast with a teaspoon of sugar and a tablespoon of flour in 1 dl milk and leave in a warm place. Put the flour, salt, sugar in large bowl and mix them well. Then add the milk, oil, water and dissolved yeast. Knead the dough until smooth. Leave it covered at a warm place to rise. Then knead it again and leave again grow.
Divide dogh into six little balls. Roll each one, cut into 4 to 6 triangles and form rolls. Arrange rolls in a baking pan covered with baking paper. Brush with egg yolk diluted with 2 tablespoons of water, sprinkle with sesame seeds, caraway or something else upon your choice. Bake in a pre-heated oven at 220 degrees for 15 minutes.4 thoughts on “Pekarske kifle / Baker’s rolls”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s

POSETITE SVOJ INBOX ILI SPAM/JUNK SANDUČE
Uspešno ste se prijavili. Hvala!