Naopaki voćni kolač / Upside-down fruit cake

(please scroll down for recipe in English)
Imate li i vi nekada utisak da je sve postalo naopako? Da ništa više nije kao što bi trebalo da bude? Ili je to što bi trebalo da bude neki moj stečeni normativ, koji nikako nije normalan generacijama pre mene, a umnogome čak  ni mojoj generaciji? Od početka sveta, verovatno, kada počnemo da smatramo da nešto “nije normalno niti da je kako je pre bilo” postaje znak da smo ozbiljno prezreli, da ne upotrebim neku drugu reč.

Još uvek sam pod utiskom malopređašnjeg razgovora sa drugaricom, čija je sestra u bolnici. Kaže, sada su sa njom u sobi dvoje mladih, jedno od šesnaest, drugo od dvadeset godina. U pitanju je hirurgija i mislim da je kod njih problem žuč. Hej, žuč? Ja sam u to doba još uvek bila dobijala boginje (i to malo pokasno, priznajem), tako da ćete mi dozvoliti da ustrajem u tvrdnjama da je sve to ipak naopako. Nas dve smo u razgovoru odmah optužile hranu i verovatno smo malo ispod sto posto u pravu. Laički posmatrano, možda je za ostatak procenta kriva voda, zagađenje, nedostatak kretanja, nešto malko genetika i ko zna šta drugo.
Dalje, naopaki su postali i odnosi među ljudima. Sa pojavom komunikatora najrazličitijih vrsta, kada se neko ne javlja to samo može da znači da ne želi; sve drugo su mucavi izgovori. Sa druge strane, domaće vaspitanje, iskrenost, maniri su potopuno pali u zapećak i neguju se neke druge vrednosti, kojima nega nije ni potrebna: priznaćete, daleko je teže odgajiti mirisnu ružu ili orhideju od tamo nekog korova koje preko noći sakrije pogled ka horizontu. Korova je kod nas pun šešir, u meri da se iznenadimo i ističemo kao dobar primer neki izraz lepog vaspitanja, umesto da oni drugi budu u manjini i primer kako ne treba. 
Naopaki voćni kolač i trenutna svakodnevnica su me nagnale na ovaj traktat gore. Od tog dvoje, kolač je ono što natera osmeh na lice; udubljivanje u ono o čemu sam pisala u tri poglavlja ranije bi donele samo boru više, a ne mogu ništa da promenim. Mogu da nastavim da svoje dete hranim domaćom, biranom hranom. Mogu i da insistiram na lepom vaspitanju, manirima, da poštujem ljude, njihova osećanja, vreme i pruženu pažnju. I da se borim protiv naopakog sveta.
Naopaki kolač se pravi tako što se na dno pleha stavi voće, puter i šećer, pa se preko toga sipa pripremljena smesa. Kada se ispeče, obrne se na tacnu i voće dođe na vrh. Testo, zahvaljujući kukuruznom grizu, ima teksturu koja veoma zanimljivo deluje već nakon prvog zalogaja. Još ako se uz mlak kolač servira kugla sladoleda – dobija se savršenstvo daleko od naopakog.
Naopaki voćni kolač
90g putera
130g smeđeg šećera
4 veće breskve
300-350g kupina
250g šećera
1vanilin šećer
160g omekšanog putera
3 jaja
300ml jogurta
250g brašna
70g kukuruznog griza
2 kašičice praška za pecivo
šlag ili sladoled za serviranje
U šerpici otopiti 90g putera i smeđi šećer, pa usuti u pleh dimenzija 23x33cm ili sličan. Malo prodrmati pleh, da se smesa ravnomerno rasporedi.
Preko toga poslagati breskve, oguljene i očišćene, pa isečene na manje kriške. Rasporediti i kupine ravnomerno, pa ostaviti sa strane.
Penasto umutiti šećer, vanilin šećer i puter. Potom dodati jaja i nastaviti mućenje, pa na kraju sipati jogurt. Na kraju umešati brašno, griz i prašak za pecivo, pa smesu preliti preko poslaganog voća.
Peći u unapred zagrejanoj rerni na 180 stepeni 45-50 minuta. Kada kolač bude pečen, izvaditi ga iz rerne i ostaviti 15-ak minuta da se prohladi.
Prohlađen kolač prevrnuti na tacnu, pa seći na parčad željene veličine. Služiti uz šlag ili sladoled.
Upside-down fruit cake
90g butter
130g brown sugar
4 larger peaches
300-350g blackberry

250g sugar
10g vanilin sugar
160g softened butter
3 eggs
300ml of yogurt
250g of flour
70g of cornmeal
2 teaspoons of baking powder
whipped cream or ice cream for serving

Dissolve 90g butter and brown sugar heating in the pot, then pour it into a 23x33cm baking pan or similar. 
Peel and clean peaches, then cut them into smaller slices and arrange them over the butter and sugar mixutre. Spread blackberries evenly over it, and leave aside.
Mix sugar, vanilla sugar and butter with electric mixer. Then add eggs and continue to mix, and finally pour in yogurt. At the end, combine flour, cornmeal and baking powder, add to previous mixture and then pour it over the prepared fruit.
Bake in preheated oven at 180 degrees 45-50 minutes. When the cake is baked, remove it from the oven and leave it for 15 minutes to cool.
Carefully invert baked cake to the serving plate. Serve with cream or ice cream.


4 thoughts on “Naopaki voćni kolač / Upside-down fruit cake”

  • Šta misliš koliko tek stvari meni izgleda naopako? Naravno nikad neću odustati od borbe da u mojoj porodici toga nebude! Znaš šta je problem, decu i nas malo gledaju onako odkle su ovi? Ali šta ćeš glavno da smo mi zadovoljni!

    Što se kolača tiče tvoja mi se verzija veoma sviđa.

    • Upravo tako – svako treba da krene od sebe. Svet ne možemo promeniti, ali možemo zadovoljstvo sobom i svojim uspehom da očuvamo ono pravo i vredno u ovom ludom svetu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s