Ljute papričice

(please scroll down for recipe in English)

Znate one stare mere – brašna po potrebi, a ni reči o željenoj kakvoći testa? Ili – dodati kvasca za 10 dinara? Nešto slično imam i ja u svojoj svesci kod recepta za turšiju – za plavu kantu potrebne su 2 mere. To je zapisano još dok sam bila u roditeljskoj kući; u međuvremenu sam se udala (doduše, i razvela :-)), a ta plava kanta više ne postoji čak ni kod moje mame. Nejasno je se sećam, da je imala žuti poklopac, a kao srednjoškolka sam je sa tatom punila povrćem i prelivala pripremljenom tečnošću (mi smo bili turšija-majstori). Zbog nepostojanja plave kante, veličine sadašnjeg suda, veličine povrća – tečnost za turšiju pripremam šac-metodom – pola mere, cela, dupla……Dobra vest je da tečnost može da stoji, u nekoj flaši, pa da se iskoristi npr. sledeće nedelje kada se dokupi povrća.

Elem, ove ljute papričice su konzervirane tečnošću sa kojom spremam i turšiju. Kolika je ta plava kanta – niko ne zna, ali cenim da je imala 10-15 litara. Ljute papričice sam prvi put spremala i prosto sam oduševljena rezultatom, toliko da sam spremna da se zakunem da ću ih svake godine spremati. U kancelariji smo već stukle pola tegle i došle smo do sledećeg zaključka: zelene su ljutkaste, žute su “onako”,  narandžaste prijatno reze, a od crvenih se plače do kraja radnog vremena!
Post je objavljen i na portalu Pošalji recept.

Ljute papričice
(recept za štampu)

Ljute papričice
3l vode
1l sirćeta
200g soli
150g šećera
1/2 vinobrana

Sipati vodu u šerpu, dodati šećer i so i prokuvati. Potpuno ohladiti, pa dodati sirće.
U maloj šoljici pomešati  malo ove tečnosti sa vinobranom i mešati dok se potpuno ne otopi. Dodati ostatku pripremljene tečnosti.
U čiste, dobro oprane i osušene tegle složiti dobro oprane i osušene papričice. Preliti pripremljenom tečnošću, pritisnuti štapićima ili plastičnim pahuljicama, kako bi svi plodovi bili uronjeni u smesu. Dobro zaklopiti i odložiti. Ovako pripremljena zimnica može da se koristi nakon 20-ak dana, pa u toku narednih 6 meseci.

Conserved Chillies
(print this recipe)

Chillies
3l water
1l vinegar
200g salt
150g sugar
1/2 Potassium metabisulfite (E224)

Pour water into a saucepan, add the sugar and salt and cook until boil. Cool completely, then add the vinegar.
In a small cup mix the liquid with a bit of potassium metabisulfite and stir until completely melted. Add to the rest of the prepared liquid.
Arrange well washed chillies into the clean, well-washed and dried jars. Pour over the prepared liquid, push sticks or plastic flakes, so that all the fruits are immersed in the mixture. Well shut and dispose. Chillies preserved in this way can be used after 2a days throughout next 6 months.20 thoughts on “Ljute papričice”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s

POSETITE SVOJ INBOX ILI SPAM/JUNK SANDUČE
Uspešno ste se prijavili. Hvala!