Domaći čokoladni puding / Homemade chocolate pudding

(please scroll down for recipe in English)
Nekako imam utisak da tokom celog svog domaćičkog staža kuburim sa rernama. Prvo sam imala neku priručnu na šporetu gde je samo jedna ringla radila – jasno vam je kakva je bila rerna: bezmalo nepostojeća. Onda su mi roditelji doneli svoj šporet koji su dobili kao svadbeni poklon, a koji je tada bio samo pripomoć na dvorištu kod bake, tokom kuvanja zimnica. I na njemu je malo toga radilo.
Potom smo nas dvoje otišli i kupili šporet – e, te sreće! U eri nepostojanja kartica, čekova i kredita, a uz sve troškove kućenja i bebe, mogli smo da si priuštimo domaćeg proizvođača, davno nekada jako cenjenog. Ubrzo su i na tom šporetu ostale dve ringle koje su radile.
Sledeći šporet sam sama kupila, u vreme početka velike nesloge koja je vodila raskolu. Sada kad se osvrnem, imam utisak da je i najbolje radio, a bio je brend čiju, i danas govorim, ne bih ni mutilicu za kafu kupila. Taj šporet je svoje odsvirao kada sam se počela baviti renoviranjem kuhinje pre tri godine, pa je bio red da napokon dobijem, mislila sam, krštenu rernu, ugradnu, jednog od najboljih nemačkih proizvođača i tako dalje….. E, ta mi trenutno takav bes izaziva, da sam na korak da je izguram sama sa sprata. Naravo, izašla je iz garancije prošle godine.

Uvek je pekla nešto slabije i bila sva fina i razmažena. Onda je počela da odbija da peče sa donje strane, te da mi čini da moram da cupkam i proveravam i da nemam poverenja u dotičnu gospođicu. Pozovem majstora, on mi kaže kako donji grejač ipak radi, a da bi trebalo da spustim rešetku niže. Spuštala sam je sve niže i niže, sve dok nisam počela da pečem bez rešetke, na dnu rerne. Vrhunac je nastao kada me je drugar iz Bostona izazvao da napravim Bostonsku krempitu, te se ja bacila na posao: umutila sam običan patišpanj sa puterom, stavila u rernu, a on se nekako strovalio u sredini, nepečen. Kako uvek krećem od svoje krivice, napravim ponovo, sa istim rezultatom, pa shvatim da je rerna odlučila da štrajkuje, iz nepoznatih razloga. Tu mi definitivno pukne film, pozovem zvanični servis sa namerom da promenim grejač, pa makar i radio, kako je onaj nezavisni majstor tvrdio. Kad se nisam srušila kada su mi rekli procenu cene popravke: oko pola cene nove jeftinije rerne u radnji. E, pa ne dam!
Pošaljem mnoštvo viber poruka svim prijateljima koji imaju rernu u kući – ama niko nema majstora! Onda na internetu nađem neki servis u mojoj ulici i dogovorim da mi danas dođu. Dasa dođe, uzme mi grejač (za koji potvrdi da dobija struju) i najavi da će da ga ponese. Na moje – pa koliko ću biti bez rerne, najmirnije mi odgovori – pa ionako Vam ne radi. Pa da, ali sam nekako mislila da ćete je danas popraviti. A, ne, ja sam rekao da ću doći da vidim da li može da se popravi (!). Kada sam se namračila i potpuno uspravila, jedva suzdržavajući bes i želju da ga naglavačke izbacim, dobila sam informaciju da će doći sutra, a da ide sa grejačem da vidi šta mu je. 
I šta sad ja da kažem? Možda će stvarno sve biti u redu i ja budem u sledećem tekstu u zvezde kovala drskog majstora. Ako ne, rerna leti u kontejner, brend u opanjkavanje na sva usta, a ja ću kupiti najjeftiniju koju nađem u gradu. Eto.
Dok se ne izborim sa njenim veličanstvom rernom, pravim slatkiše koji se ne peku. Takav je ovaj napravljen u jeku mog rata sa belom tehnikom: domaći puding od čokolade. Da li ste znali da može da se napravi domaći, a ne samo iz kesice – instant ili sa kuvanjem? Ja sam čak negde pronašla u maminoj svesci, ali mi se nije dalo da ponovo kopam, nego sam uzela ovaj davno pinovan. Pravi se od svega par sastojaka koje već sigurno imate u kuhinji, a dobija se puding daleko bogatije teksture nego onaj iz kese. Već sama boja nagoveštava da je u pitanju čokolada, a ne tamo neke arome i koješta. Sve u svemu, dobro je napraviti nešto domaće, čiji sadržaj znate, i ponuditi deci. A Bogami i sebi da izlečite stres, kada rerna počne da vodi svoj paralelni život. Pu, pu, pu, daleko bilo, neka su vam rerne žive, zdrave i funkcionalne, a vi samo imajte recept da napravite slatkiš za tren.
Domaći čokoladni puding
60g smeđeg šećera
1 vanilin šećer
30g kakaa
2 kašike gustina
prstohvat soli
350ml mleka
100ml slatke pavlake
1 žumance
120g čokolade
za serviranje: 250ml slatke pavlake, 1 kašika prah šećera
Izmešati šećer, kakao, gustin, so, žumance i malo hladnog mleka i umešati u glatku smesu. 
Ostatak mleka i slatku pavlaku staviti zajedno da se greju u manjoj šerpici. Kada provri, preliti preko šećera, kakaa i gustina, izmešati, pa vratiti sve u šerpicu. Dodati izlomljenu čokoladu, pa neprestano mešati na srednjoj temperaturi, dok se puding ne zgusne i skuva (potrebno je svega par minuta)
Posudice za serviranje isprati hladnom vodom, pa usuti vreo puding. Ostaviti da se sasvim ohladi.
Za serviranje umutiti slatku pavlaku uz dodatak prah šećera i poslužiti po želji.
Homemade chocolate pudding

60g brown sugar
10g vanilla sugar
30g cocoa
2 tablespoons cornstarch
pinch of salt
350ml milk
100ml heavy cream
1 egg yolk
120g chocolate
for serving: 250ml of heavy cream, 1 tablespoon powder sugar

Combine both sugars, cocoa, cornstarch, salt, egg yolk and add little cold milk and mix in a smooth mixture.
Put the rest of the milk and heavy cream together to heat in a pot. When it starts to boil, pour over the cocoa and sugar mixture, stir until smooth and then put it back in the pot. Add chopped chocolate and stir constantly at medium temperature, until pudding is thick and cooked (it takes only a few minutes)
Rinse the bowls with cold water, then pour in the hot pudding. Leave it cool completely.
For serving, mix heavy cream adding powder sugar and serve upon the taste.


3 thoughts on “Domaći čokoladni puding / Homemade chocolate pudding”

 • Jao draga skroz te razumem. Moj tek kupljeni šporet je grozno radio. Popravili su mi ga u servisu nalik šupi, odakle mi ga je mm doneo prašnjavog da ne poveruješ da za dva dana može da se nakupi toliko prašine…ali sasvim funkcionalnog.
  Recept je extra. Ne bi mi palo na pamet da dodam slatku pavlaku i tako ga obogati. Definitivno pravim što pre. Deca I ja smo zaljubljenici u čoko puding 🙂

 • I think this is one of the most significant information for me.
  And i’m glad reading your article.
  But should remark on some general things, the web site style is perfect,
  the articles is really great : D. Good job…
  ดูหนัง

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s