Ačak pita / Old-fashion “opened” pie

(please scroll down for recipe in English)
Ačak pita bi mi teško pala na pamet za pravljenje, da nije blogerske igrice Patin petnaesti, koji je pokrenula naša draga Milkica. Tema igrice su recepti iz Patinog kuvara, moje omiljene knjige, zbirke recepata koji bi svaka kuća trebalo da ima.

Moje izdanje je iz 1959. i jako sam ponosna na njega. Dobila sam ga od bake, još dok sam bila devojka i kada god imam nedoumicu – prvo konsultujem gospođa-Patu. Požuteli listovi, povez koji je pred raspadom – mnogo pažnje je potrebno prilikom rukovanja.
Ačak pita je otvorena pita, koja se pravi od katmer kora, domaće verzije lisnatog testa. Zapravo, daleko bolja i ukusnija verzija (ja lisnato testo ne volim previše) – ova pita me je oborila sa nogu. Kore su spolja hrskave i rustične, unutra se listaju (više nego što se vidi na slici). Prilikom izrade kora, koristila sam mast, želeći da zadržim duh starine. Kod punjenja mi se naročito dopala jednostavnost sastojaka: ko bi rekao da propržen luk umešan sa kiselim mlekom, jajima i mirođijom čini tako dobru kombinaciju?
Pita se jede topla ili tek malo rashlađena, a veoma je lepa i potpuno hladna.
UTISAK: Pita mi se veoma dopala! Katmer kore sam prvi put radila, vrlo su jednostavne, brze i rustične. Mast se ne oseti, čega sam se isprva pribojavala. Ono što je bitno – ova vrsta kora se može koristiti sa drugim vrstama punjenja ili formiranja pita. Fil je neobično jednostavan; kiselo mleko sa jajima se stegne prilikom pečenja dajući lagano punjenje uz ukus luka koji podvlači aromu i pravi protivtežu svežoj mirođiji. Biće ponavljana u mojoj kuhinji, sigurno.
Ačak pita

Fil:
1 kašika masti
1 glavica crnog luka
1/2 kg kiselog mleka
4 jaja
so, biber
seckana mirođija
Sitno iseckati luk i propržiti ga na masti. Skinuti sa ringle, pa dodati kiselo mleko, jaja, seckanu mirođiju. Začiniti solju i biberom po ukusu.
Testo
1/2kg brašna + za posipanje
300ml mlake vode
1 ravna kašičica soli
1 kašika ulja
Mast na sobnoj temperaturi
Zamesiti testo uz dodatak vode, soli i ulja. Formirati katmer-koru.
Katmer-kora se formira na sledeći način: umesiti testo i podeliti na 4 loptice. Prvu lopticu razviti na veličinu malog tanjira i premazati je mašću. Na nju postaviti drugu lopticu razvijenu na istu veličinu. I nju premazati mašću. Postupak ponoviti sa trećom lopticom. Četvrtu lopticu samo razviti i postaviti je preko prethodne tri. Pritisnuti blago oklagijom da se dobro sjedine. 
Ovako formiranu grupu kora razviti na veličinu oko 40cm u prečniku, premazati je mašću, pa je zaseći s kraja u dužini od oko 10 cm, na osam mesta. Krajeve savijatii ka sredini i preklapati ih. Ovako formirano testo razviti na koru koja prelazi ivice tepsije za oko 10cm (ja sam koristila tepsiju prečnika 25cm). 
Okruglu tepsiju premazati mašću, pa koru prebaciti preko nje. Sipati fil, pa krajeve prebacivati preko fila, cigujući ih, a ostaviti sredinu slobodnu. Koru premazati istopljenom mašću. Peći je u unapred zagrejanoj rerni na 200 stepeni, na drugom nivou odozdo (da ne pregori pre vremena, a da se dno lepo ispeče), 40-45 minuta. 
Old-fashion “opened” pie (Achak pie)


Filling:
1 tablespoon lard
1 onion
1/2 kg of greek yogurt
4 eggs
salt and pepper
chopped dill
Finely chop the onion and fry it in lard. Remove from the stove, then add greek yogurt, eggs, chopped dill. Season with salt and pepper to taste.

Dough
1 / 2kg flour + for sprinkling
300ml lukewarm water
1 flat teaspoon salt
1 tablespoon oil
Lard at room temperature

Combine flour with water, salt and oil and knead the dough until smooth. Then form “katmer-crust”:
Divide kneaded dough into 4 balls. Roll out first dough ball in a form or small plate and spread it with lard. Then roll out second ball, spread with lard and place onto first one. Repeat it with third ball. Fourth ball just roll out and place on the first three. 
Roll out the formed dough onto a crust of about 40cm in diameter, spread with lard and cut 10cm on 8 sites, from the edges to the center. Fold the ends toward the center and overlap them. 
Roll out formed dough onto the crust which crosses the edge of the pan to about 10cm (I used baking pan diameter 25cm).
Coat round baking pan with lard, and place the crust over it. Pour the filling in, switch ends over filling, forming the edge and leaving the center free. Coat the crust with melted lard. Bake in pre-heated oven at 200 degrees on the second level from the bottom (not to burn out prematurely and to bake the bottom nicely), for 40-45 minutes.


8 thoughts on “Ačak pita / Old-fashion “opened” pie”

 • Kako ti je uredno preklopljena! Svaka čast! Ja, nažalost, svoju verziju nisam ni pravila i sad me sramota. 🙁 Bar sam probala Majinu i znam da je baš ukusna pita…

  • Pravićeš je, sigurna sam, baš zato što znaš kako je dobra, jer je ona Majina bila fantastična! Nije bitno da li je za igricu ili ovako, ali znam da ćeš je probati.
   Ja sam se baš nervirala, jer jedan karner nisam mogla da rešim, pa sam imala utisak da se samo on vidi 🙂 Ipak, ni izdaleka uredno kao Majino – kada uporedim njenu izradu sa mojom, sama sebi kažem: aljkavušo jedna 😉

 • Fantastično si je napravila i znam da je pita odlična ali ove tepsije me oduševljavaju. Na moju žalost u Kanadi nema Metalčevog posuđa, ima samo iz Celja…samo da znaš da ti zaviim na tim tepsijama.

  • Draga Zorice, znam da Metalčevog posuđa ima u SAD ili ga je bar bilo. Walmart ga je prodavao, a postoji i uvoznik. Ako ipak ne nađete – nema Vam druge nego da kada budete dolazili kupite i nosite u ručnom prtljagu, kao što ja donosim svoje sa putovanja 🙂

 • Meni se sve pitice veoma svidjaju, drago mi je sto je odziv bio tako lep i sto je upravo ovaj receptic odabran za probu.:) p.s. karnerici su odlicni i ne smeta ako neki izmrda, to bas daje posebnu draz.:))

 • Jako lep recept.Nisam niad čula za ovu pitu, a baš se obradujem kad nadjem nešto novo!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s